Skip to content

OMFT

Logopediepraktijk Budel Leende is gespecialiseerd in Oro-Myofunctionele Therapie (OMFT), een oefentherapie die gericht is op het herstellen van de functie van tong- en mondspieren. Afwijkende mondgewoonten kunnen namelijk het evenwicht tussen de spieren in en om de mond onderling verstoren.

Wat is OMFT?

Het doel van OMFT  is om alle mondspieren weer in balans te brengen door middel van oefeningen en het afleren van verkeerde reflexen. De therapie kan bestaan uit het afleren van duim-, vinger- of speenzuigen, het afleren van mondademen en het aanleren van een goede slikgewoonte. Door het toepassen van OMFT kunnen andere therapieën (bijvoorbeeld articulatietherapie, orthodontie of een chirurgische kaakoperatie) later een blijvend resultaat opleveren. In veel situaties kan dit soort therapieën en behandelingen voorkomen worden. Het is belangrijk om dit afwijkend gedrag vroegtijdig te herkennen en af te leren, omdat het veel ongemakken op latere leeftijd kan besparen.

Wanneer OMFT?

OMFT wordt ingezet als er sprake is van één of meer van de onderstaande verschijnselen:

  • Bij mondademhaling;
  • Bij een verkeerde stand van tanden, kiezen of kaken;
  • Na orthodontische of kaak corrigerende behandelingen;
  • Bij duim-, vinger- en/of speenzuigen;
  • Bij spraakmoeilijkheden (bijv. lispelen of slissen);
  • Bij afwijkend slikken of eten;
  • Bij een smal en hoog gehemelte;
  • Bij een “slappe” lipspanning;
  • Bij een verkeerde tongpositie in rust;
  • Bij allerlei ander ongewenst tonggedrag (bijv. tongpersen).

 

Daarnaast ook:

  • Voordat orthodontistische behandelingen worden gestart als blijkt dat er sprake is van afwijkende mondgewoonten;
  • Nadat de orthodontische behandeling de te ‘verholpen’ afwijking weer (gedeeltelijk) terug is gekomen (relaps).

 

Behandeling

Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan de tongpositie, het slikken en de uitspraak van de alveolaire klanken (de t, d, l, n, r, s en z)

Bij de start van het behandeltraject zal de logopedist eerst het OMFT-onderzoek uitvoeren. Nadat de problemen in kaart zijn gebracht, worden er in ongeveer 15 behandelingen van een half uur, door middel van spieroefeningen en/of het gebruik van een zachte mondtrainer (Myobrace), de gewenste mondgewoonten aangeleerd.

OMFT kan op kleuterleeftijd gestart worden. Echter blijkt in de praktijk dat vanaf een leeftijd van 7-8 jaar de therapie veel gemakkelijker verloopt, omdat deze leeftijdsgroep beter (zelfstandig) kan oefenen. Op het moment dat de signalering en verwijzing door de tandarts en/of orthodontist op jongere leeftijd plaatsvindt, zullen de gevolgen beperkter zijn.

Om het beste resultaat te bereiken, werken wij nauw samen met tandartsen en orthodontisten. Wanneer dit gewenst is, zal er ook contact met de leerkracht van de school opgenomen worden.

Myobrace

Bij de OMFT behandeling kan naast de reguliere behandelingen ook nog gebruik gemaakt worden van een Myobrace. Door het dragen van een Myobrace worden kinderen bewust van een goede lipsluiting, neusademhaling, tongpositie en juist slikgedrag. Het komt soms zelfs voor dat, bij vroegtijdig gebruik van een trainer, een verdere logopedische en/of orthodontische behandeling niet noodzakelijk meer is.

Wij zijn gespecialiseerd in de Oro-myofunctionle therapie (OMFT). Vooral kinderen en jong volwassenen hebben deze therapie soms nodig. Het is belangrijk dat er een goed evenwicht tussen lippen, wangen en tong bestaat. Dat er sprake is van goed mondgedrag. Foutief mondgedrag kan schade veroorzaken aan de stand van het gebit en een goede tongbeheersing zorgt voor een goede articulatie. Bij interdentaal spreken komt de tong te ver naar voren (slissen).

Op speelse wijze proberen wij de oefeningen aan te bieden, het moet toch leuk blijven.

Waar nodig werken we met deze therapie ook samen met tandartsen om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.